2020.01.24

ミャンマー研修を終えて

2019年度ミャンマーチーム、一人ひとりが、体験し学んだことを胸に無事に広島まで帰ってきました!

引率教員より一言

This was Jogakuin’s 5th year to visit Myanmar. I think it was also the best trip! I say this because the students were so happy throughout the trip, always smiling and then yesterday they didn’t want to go home. I strongly believe that in order to have a peaceful world we have to understand each other better. This trip brought us one step closer to peace! The Jogakuin students got to know people from Myanmar and the ISM students got to know our students. One by one we can change the world!
O. G.

振り返ってみるとあっという間だったミャンマー研修ですが、この間に皆さんは教室の中では体験できない素晴らしい学びを得ましたね。訪問したミャンマーの子どもたちは目が輝いていたと感想を言ってくれましたが、その子どもたちに触れ合う皆さんの目も生き生きとしていました!ミャンマーでの体験を共にできたことを嬉しく思います。Y. H.

今回お世話になった方々、先生方、特にこのプログラムをお世話し常にこのチームに付き添ってサポートしてくださったISMのスコット先生に心から感謝します。来月はスコット先生がISMの生徒さんを連れて来校されます。再会が楽しみですね!

小1のクラスに迎え入れ、子どもたちとの交流を楽しいものにしてくださったジマイ先生。女学院の生徒一人ひとりの名前も覚えてくださいました。そして、今回引率教員1人のホームステイも受け入れてくださいました。

今回の体験が皆さんのこれからの学びにつながっていくことを期待し、事後学習を通して周りの人たちにも伝えていきましょう。見守ってくださった保護者の方々、先生方ありがとうございました。

ヤンゴンのシュエダゴン・パゴダ